FEM DE CIENTÍFICS I CIENTÍFIQUES

Hola, famílies!!

Com sabeu, aquests últims mesos hem anat descobrint com utilitzar el vermicompostador, tot intentant donar resposta a una pregunta que va sorgir a les aules: què mengen les plantes? Com s'alimenten? Aquesta activitat ha format part del projecte del Consorci d'Educació de Barcelona Petits Talents Científics en què la temàtica principal aquest curs era les plantes i la sostenibilitat.

Durant aquest procés, hem observat els cucs i els hem introduït en el vermi. També hem vist com les safates del compostador es transformaven quan hi introduíem el menjar. Les restes orgàniques que hi posàvem les havíem de barrejar amb palla i havien d'estar molt ben tallades, perquè els cucs les poguessin menjar.


A més, hem vist que, quan s'acaba el menjar d'una safata, els cucs pugen a la següent pels foradets que tenen en la base. Quan ja no hi ha menjar en la safata, a part del substrat, el cartró, la fibra de coco... hi trobem la caca dels cucs, que no podem distingir però que ens serveix per posar a l'hort i fer que les plantes creixin més fortes. Aquesta matèria que en resulta es diu humus de cuc i té molts nutrients per les plantes, així que l'hem barrejat amb aigua per regar. 



D'altra banda, en algun moment del vermicompostador també en sortirà un líquid, els lixiviats. Encara no ho hem pogut veure, però aquest líquid, també es pot utilitzar com a compost per les plantes.

En tot aquest procés hem vist com les restes orgàniques vegetals que normalment llencem quan cuinem, poden servir per transformar-se en aliment per les plantes. De manera que, no només hem tingut cura dels cucs, sinó també de l'hort.

També hem reflexionat sobre la importància de fer un ús racional i responsable de l'aigua davant de l'episodi de sequera que malauradament estem vivint. Aquestes reflexions han anat més enllà del rec de les plantes i hem parlat de com podem estalviar aigua cada dia (quan omplim un got, quan ens rentem les dents, quan ens dutxem, no jugar amb l'aigua...).

Per acabar, també veureu unes imatges de la cloenda del Projecte Petits Talents Científics (Cosmocaixa) on alguns dels nostres infants van explicar a altres nens i nenes d'altres escoles les activitats que havíem fet al voltant del vermicompostador.

Enllaç a les fotografies del procés: https://drive.google.com/drive/folders/1-WH6-xcwBHwXb_RsqTb4c6MnOtYC03Mn?usp=share_link


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COLÒNIES EL XALOC DIA 1

SETMANA CULTURAL: ANTONI TÀPIES

COLÒNIES EL XALOC DIA 2